Com evitar la depressió nadalenca i les seves causes
Anteriorment, a l’article La depressió nadalenca, us explicàvem en que consisteix i com identificar-la, creiem igualment important conèixer les seves causes i com podem intentar evitar-la.
Causes de l’Aparició de la depressió nadalenca
- El canvi d’any suposa per a molts casos un balanç de l’any que deixem. Fer una valoració poc favorable dels èxits aconseguits comporta un sentiment de decepció, frustració i fracàs
- L’estrès de les celebracions: menjars, organització d’esdeveniments, compres de regals, multituds i massificacions, obligacions socials i / o familiars …
- És el període més fred i fosc de l’any, amb les nits més llargues i menor nombre d’hores de llum (fet que afecta el nostre estat d’ànim i humor)
- L’absència d’alguns éssers estimats que no estan bé sigui per defuncions o per ruptures i escletxes en les relacions familiars o socials. La manca d’un ésser estimat s’intensifica notablement durant aquestes dates de l’any
Tot i que els símptomes no difereixen d’una depressió típica, el focus clau d’aquest estat és la nostàlgia. Les persones que pateixen d’aquesta Depressió Nadalenca poden aferrar-se amb nostàlgia a temps passats en els quals aquestes dates eren més positives. Així, la persona té dificultats per acceptar els canvis del pas del temps que es fan més evidents en èpoques nadalenques.
Com evitar la depressió nadalenca
- Identificar que tenim un problema amb aquestes dates
- Parlar de com ens sentim durant aquest període amb els nostres cercles pròxims. La comunicació amb les persones més properes és clau.
- No forçar-se excessivament al que ens dicta la societat. Escoltar-nos a nosaltres mateixos i plantejar-nos què és el que necessitem i què ens faria sentir millor.
- Organitzar-se amb temps i no deixar tots els preparatius per al final. Delegar algunes tasques i demanar ajuda amb l’organització. No assumir tota la responsabilitat i deixar de banda el perfeccionisme.
- Quan falta algú proper és normal trobar-lo a faltar. Acceptar aquesta tristesa i buscar aspectes i tradicions noves i positives no vinculades a aquesta persona.
- Trencar amb tots els pensaments negatius associats a aquestes dates. Entrar en un bucle destructiu relacionat amb el malestar que generen el Nadal només serveix perquè el malestar sigui més gran
- Substituir alguns dels compromisos per activitats que ens facin sentir bé
- Evitar els temes conflictius a la taula.
- Centrar-nos en les coses positives que ens agraden del Nadal (tenir dies de festa, les decoracions i il·luminacions dels carrers, rebre algun regal, la felicitat dels nens…)
- No centrar-nos en qüestionar les coses que creiem que no funcionen com nosaltres voldríem (objectius no complerts, el no tenir parella, no haver aconseguit res …)
- No idealitzar Nadals passats que van poder ser més feliços per la presència de persones que ja no hi són. Centrar-nos en les persones que sí que tenim amb nosaltres i gaudir de passar temps amb elles.
- Pensar que aquestes dates duren només uns dies, i si no pensem de forma circular en el seu significat, abans hauran passat.
Si malgrat tot, el malestar persisteix, cal buscar ajuda professional. Consultar amb un especialista serà la millor opció.
Centre de Psicologia Giner de Sabadell
Leave a reply
Leave a reply